Datourway

DATOURWAY projekt az első turizmus stratégia a Duna mentére; a 2009-2012 közötti időszakban az EU Délkelet – európai Transznacionális Együttműködési Program /SEE Transnational Cooperation Programme/ keretein belül valósult meg. A projekt teljes neve: „A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére”.

A projekt összköltsége 2 888 952 euro, melynek finanszírozása a következő forrásokból történik: Európai Unió – Európai Regionális Fejlesztési Alap (85%), Nemzeti társfinanszírozás (10%) és Önerő (5%).

A projekt 7 partnerország – Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország és Olaszország 16 partnerintézményének együttműködésével valósul meg.

A projekt vezetőpartnere, a VÁTI Nonprofit Kft. volt míg. a stratégiakészítés felelős partneri szerepét a Területfejlesztési Tudományos Egyesület (TFTE) látja el.

A projekt fő célja: hozzájárulni a Duna mente fenntartható területfejlesztéséhez, közös turisztikai stratégia megfogalmazásával, valamint különböző speciális térség típusokra vonatkozó minta projektek kidolgozásával. Bár a projektben a Duna menti országoknak csak kétharmada képviselteti magát, izgalmas kihívást jelent a különböző fejlettségű és szervezeti rendszerrel működő térségek stratégiai együttműködését összehangolni. Jól érzékelhető, hogy milyen különleges feladatról van szó, ha belegondolunk, hogy a projektben résztvevő országokban a Duna turisztikai szempontból rendkívül alulértékelt: a főváros, a tengerpart, vagy éppen a magashegység minden ország turizmusában komoly előnyt élvez a Dunával szemben.

A stratégiaépítés első lépései a régió közös helyzetértékelésének, SWOT elemzésének elkészítése, a turizmus piaci modelljét figyelembe véve közösségi részvételen alapuló probléma- és célfa készítés voltak. Ezt követően a térségben található turizmus vonzerők, a különböző országokban működő szervezeti rendszer és a turizmus szerepének feltérképezése és értékelése történt meg minden országban. Ezek eredményein alapult a stratégia céljainak és beavatkozási rendszerének kidolgozása. A DATOURWAY stratégia egyik fő törekvése, hogy a heterogén Duna térség egy közös turizmus márkát hozzon létre, melyet a résztvevő 6 ország egységes szempontrendszer szerint dolgoz ki.

Kiemelt helyen szerepel az attrakció- és desztináció fejlesztés, hiszen ezeken alapulhat a határon átnyúló turizmus desztináció menedzsment szervezetek és a különböző turizmus klaszterek létrehozása.

 Az elkészült stratégia, befektetési kézikönyv a régió-, és turizmusfejlesztést szolgálja.

Bővebben >>

official logo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .